دوره 14، شماره 2 - ( 11-1398 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- استادیار گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، dr_hassanabadi@khu.ac.ir
3- استادیار گروه پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی البرز، تهران، ایران
4- استادیار گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده:   (4174 مشاهده)
طبق ادبیات به‌نظر می‌رسد دانشجویان رشته‌ی پرستاری به دلیل محتوای آموزشی سنگین و محیط بالینی پرتنش با تجربه‌ی اضطراب مداوم و بالا و بار شناختی زیاد مواجه هستند. لذا، پژوهش حاضر با هدف مطالعه‌ی تأثیر القای هیجان بر اضطراب، تنظیم هیجان، بار شناختی و عملکرد یادگیری بر اساس پژوهش‌ها و نظریه‌های بار شناختی و هیجانات تحصیلی در دانشجویان پرستاری انجام شد.
در یک طرح آزمایشی پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل 30 دانشجوی پسر و دختر رشته‌ی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی البرز پس از احراز ملاک‌های ورود و خروج با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. شرکت‌کنندگان گروه آزمایشی قبل از مداخله به پرسشنامه‌های اضطراب حالت، تنظیم هیجان و عملکرد یادگیری پاسخ دادند. پس‌ازآن، در یک کلاس آموزشی 2 ساعته با موضوع غیرمرتبط با تنظیم هیجان (مفاهیم اولیه‌ی تئوری انتخاب) شرکت کردند و مجدداً به پرسشنامه‌ی تنظیم هیجان پاسخ گفتند. سپس فیلم القای هیجان را مشاهده کردند؛ به‌طوری‌که پس از گذشت 10 دقیقه از مشاهده‌ی فیلم از آن‌ها خواسته شد دوباره به پرسشنامه‌ی اضطراب حالت پاسخ دهند و بعد ادامه‌ی فیلم القای هیجان را مشاهده کنند. درنهایت، فیلم محتوای آموزشی در خصوص دستگاه کلیه و مجاری ادراری را مشاهده کردند و در انتها به پرسشنامه‌ی بار شناختی و عملکرد یادگیری پاسخ دادند. گروه کنترل دقیقاً همین فرایند مداخله را دریافت کردند و فقط فیلم القاء هیجان را مشاهده نکردند.
نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که شرکت‌کنندگان گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل در مرحله‌ی پس‌آزمون به‌طور معناداری نمرات اضطراب، بار شناختی کلی، درون‌زاد و برون‌زاد بالاتر و نمرات عملکرد یادگیری پایین‌تری به‌دست آوردند؛ اما میانگین نمرات بار شناختی مطلوب و تنظیم هیجان بین دو گروه تفاوت معناداری نشان نداد.
به نظر می‌رسد در فرایند یادگیری، هیجانات منفی در نقش یک عامل بار شناختی برون‌زاد و درون‌زاد ظرفیت حافظه‌ی کاری را به خود اختصاص می‌دهد و مانع یادگیری عمیق یادگیرندگان می‌شود. مداخلات مناسب روان‌شناختی نظیر آموزش تنظیم هیجان برای کاهش هیجانات منفی و افزایش بار شناختی مطلوب توصیه می‌شود.
متن کامل [PDF 1101 kb]   (2287 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2049 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/3/8 | پذیرش: 1399/8/26 | انتشار: 1399/11/18

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به روانشناسی معاصر،دوفصلنامه انجمن روانشناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق