دوره 13، شماره 2 - ( 11-1397 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 168-158 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر ، sbazzazian@gmail.com
2- دانشجوی دکتری، گروه مشاوره، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر
3- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر
4- دانشیار، گروه مشاوره، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر
چکیده:   (4480 مشاهده)

تعهد زناشویی به‌عنوان عامل مهمی در توسعه و پایداری تداوم ازدواج و خانواده شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه‌ای عملکرد خانواده در رابطه‌ی بین نیازهای بنیادین روان‌شناختی، انتظارات زناشویی و تعهد زناشویی انجام شد. این پژوهش از نوع پژوهش‌های همبستگی مبتنی بر روش مدل‌یابی معادلات ساختاری بود. از بین کلیه‌ی زنان متأهل شرکت‌کننده در کلاس‌های آموزش خانواده در شهر ابهر که در محدوده‌ی سنی 50- 25 قرار داشتند، 248 نفر به‌صورت تصادفی ساده انتخاب شدندو مقیاس نیازهای بنیادین روان‌شناختی )BNSG-S(، ابزار سنجش خانواده )FAD(، پرسشنامه‌های انتظارات زناشویی )MEQ( و تعهد زناشویی )MCQ( را تکمیل کردند.
نتایج پژوهش نشان داد که بین نیازهای بنیادین روان‌شناختی و انتظارات زناشویی با تعهد زناشویی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. همبستگی بین عملکرد خانواده و تعهد زناشویی منفی و معنادار بود. همچنین رابطه‌ی نیازهای بنیادین روان‌شناختی و عملکرد خانواده منفی و معنادار بود. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که انتظارات زناشویی به‌طور مستقیم بر تعهد زناشویی تأثیر دارد. نیازهای بنیادین روان‌شناختی هم به‌طور مستقیم و هم به‌طور غیرمستقیم از طریق عملکرد خانواده بر تعهد زناشویی تأثیرگذار بود. همچنین مشخص شد که عملکرد خانواده بر تعهد زناشویی تأثیر دارد. یافته‌ها مدل پژوهش را تأیید کردند؛ بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که رابطه‌ی نیازهای بنیادین روان‌شناختی و انتظارات زناشویی با تعهد زناشویی یک رابطه‌ی خطی و ساده نیست و عملکرد خانواده در این رابطه نقش واسطه‌ای دارد.

 

متن کامل [PDF 1077 kb]   (2781 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (4113 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/9/25 | ویرایش نهایی: 1399/2/7 | پذیرش: 1398/5/23 | انتشار: 1398/9/10

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به روانشناسی معاصر، دوفصلنامه انجمن روانشناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق